BEYLIKDUZU RECREATIONAL VALLEY & BRIDGES

  • PROJECT
    Beylikdüzü Recreational Valley & Bridges

    CLIENT
    Beylikdüzü Municipality

    LOCATION
    İstanbul, Turkey

    DATE
    2015

    STATUS
    Competition, 3.Mention

    SIZE
    170.000 m²

    ARCHITECT
    Melike Altınışık Architects + Elif Erdine

  • DESIGN
    Melike Altınışık with Elif Erdine

    PROJECT TEAM
    Demet Cekic, İrem Coşkun, Ali Uçar

    LANDSCAPE ARCHITECT
    Nursen Gümüşsoy

    STRUCTURE CONSULTANT
    Uğur Seymen

    URBAN PLANNER
    Atılım Yılmaz

    CONSULTANTS
    Gül Ertekin, Melih Altınışık

FULL CREDITS
RELATED CONTENTS

The municipality of Beylikdüzü — an outlying district of Istanbul, Turkey — held a national competition to receive proposals for the rehabilitation and design of the recreational valley located in the area. the designated zone, aside from the valley itself, contains a north-south running canal, and two bridges; one for pedestrians, the other for vehicles.

 

 The lack of green space in the city, caused by high population density and constant migration, has been a constant issue for decades. however, beylikdüzü, located on the western side of istanbul, is highly capable of offering such an area. future plans for the urban area include the building of several higher education facilities, and will join the already important TUYAP convention and congress center located on the northwest corner of the site.

Melike Altınışık Architects, in collaboration with architect Elif Erdine, emphasized the site’s strong points in their competition proposal.

The concept, the ‘Istanbul Urban Park’, is a holistic vision that generates green space, sports and cultural facilities, alongside defined pedestrian, cycling, and vehicle routes. An emphasis is placed upon natural life and ecologies throughout the entirety of the proposed. 

As such, sports functions and their related facilities, amphitheaters for arts/cultural activities, and an open-air cinema are distributed throughout the valley in areas naturally permitted by topography. focal areas are connected to each other via various circulation routes — both pedestrian and cyclist — which are characterized by a unified, fluid design approach.

Green Urban Corridor

One of the major urban aims of the proposal is to generate a green urban corridor along the east-west axis of the Valley, by offering green spaces throughout the Pedestrian Axis which will connect to the Pedestrian Crossing, thereby linking the East and west edges of the valley.

Cycling Path

A short cycling path on the west part of the Recreational Valley currently exists. One of the major proposals on the urban scale is to extend the cycling path to circulate around the valley and pass through the Pedestrian Crossing, enabling a continuous cycling route, which offers a series of panoramas.

Viewing Platforms

One of the key urban proposals, which will regenerate the Recreational Valley and contribute to its spatial experience, is the Viewing Platforms. These platforms are located along carefully selected focal areas throughout the East and west borders of the valley.

 

They facilitate visual integration with the valley from various viewpoints, and offer alternative recreational areas for visitors.  

Functional Zoning / Focal Areas

The Recreational Valley is envisioned to act as an Urban Park, which integrates recreational, cultural, and sports-related facilities with an emphasis on natural life and ecologies.

As such, sports functions and their related facilities, amphitheaters for arts / cultural activities and the open-air cinema are distributed throughout the valley in areas permitted by the natural slope.

These multiple focal areas are connected to each other via various circulation routes, which are characterized by a fluid, continuous design approach.The focal areas which animate the experience in the Recreational Valley are as follows: Open-air Cinema, Art Arena, Yoga Arena, Beach Volley, Sports Club, Cafes, and Horse Ranch.

Pedestrian Crossing and Bridge

 The designs of the Pedestrian Crossing and the Motorway Bridge are governed by a unified approach with the fluid design dynamics of the Recreational Valley, a coherent design solution, adaptability to the topography of the valley, and capacity to present visual continuity throughout the site with lightweight structural solutions. In this respect, both bridges integrate form and structure, where form and structure cannot be treated as singular elements in design.The Motorway Bridge is envisioned with a similar steel lightweight structure as the Pedestrian Crossing, allowing for visual continuity and daylight throughout the valley. 

Owing to its lightweight steel structural solution, the Pedestrian Crossing generates visual continuity throughout the valley. It gives way to ease of circulation due to its overhead canopy, which opens up or creates enclosed areas along its path.

A key element of the pedestrian crossing is its secondary pedestrian pathway, which tears away from the ground plane of the crossing and follows the curvature of the steel structure towards the bottom of the valley. In this way, while pedestrians can pass along the east-west axis along the crossing, they can also walk down to the valley and reach the pedestrian / cycling route. With the generation of various differentiated circulation routes on the crossing, form, structure, and circulation become intertwined design elements.

On each direction, it comprises 2 lanes for vehicle traffic, 1 lane for cycling route, and a pedestrian crossing. The traffic on both directions is separated by a green corridor, which runs along the mid-axis of the bridge. The bus and Dolmuş (shared taxis) stops are located along this green corridor, which is accommodated with overhead canopies for pedestrians. Due to the location of the bridge, where the winds are received with greatest strength, windmills are placed on various locations within the green corridor. The electrical energy gained from wind mills are proposed to be implemented for the lighting requirements of the Recreational Valley.

 Ecological Vision

 The choice of vegetation employed to integrate Beylikduzu’s urban setting with the natural habitat is based on several goals including the creation of a mild climate, air purification, reducing carbon emissions, and decreasing the negative effects of pollution, noise, and winds. Trees play an integral role in the improvement of soil and air quality. Tree roots prevent soil erosion along valley slopes and ease the absorption process of rainwater. As such, trees have a key function in the stabilization of underground waters in urban developments. Furthermore, sustaining the variety in vegetation to a maximum level aids in the improvement of urban biological diversity. As such, various animal groups can form their own habitats along the valley plains, while healthy insect species can contribute to the newly rehabilitated ecosystem.